Balans-varför den är så viktig?
Balansen är en av de viktigaste grundstenarna för en bra sits. Som ryttare behöver du jobba med din egen balans för att ge din häst bästa möjliga förutsättningar att röra sig balanserat. Och ju mer balanserat du sitter i sadeln, desto mindre stör du hästen.
Som den välkända ryttaren och tränaren Kyra Kyrklund skriver: ”Du kan inte ha kontroll över din hästs balans förrän du har kontroll över din egen balans. När du är balanserad är du ledaren som bestämmer din hästs steglängd, hastighet, rytm och riktning. För att vara balanserad behöver du ha rätt position – du måste sitta jämnt på båda sittbenen, centrerad i kroppen och stark i mellandelen”. Om du själv är obalanserad har du alltså inte förmåga att rida din häst i balans eftersom hästen behöver koncentrera sig på att balansera upp dig.
Om du har dålig balans så får du även sämre självförtroende och blir lättare rädd. Därför behöver du jobba med att hitta din naturliga balans på hästryggen.
Ryttarens och hästs tyngdpunkt
Både ryttare och häst har ett ”Center of Gravity”, som på svenska kallas för gravitationscentrum eller tyngdpunkt. Ryttarens tyngdpunkt ligger djupt i ryttarens mage, strax nedanför naveln, och centrum för balans, energi och kroppskontroll. Alla dina rörelser med armar, ben eller huvud utgår från detta centrum. Även hästen har en tyngdpunkt som ligger kring hjärtat, strax bakom manken. I ridningen är det viktigt att du och din hästs tyngdpunkt sammanfaller för att ni ska kunna röra er balanserat tillsammans som ett ekipage. Under rörelse växlar både din och hästens tyngdpunkt hela tiden. Om hästen exempelvis höjer huvudet flyttas tyngdpunkten bakåt medan det flyttas framåt när hästen sänker huvudet. Det är viktigt att du hela tiden strävar efter att hålla så låg tyngdpunkt som möjligt, något som brukar kallas att du är ”centrerad” eller jordad. Det gör du genom att placera dig i en lodrät sits där det går att dra en lodrät linje från örat, genom axeln och höftleden och ned till vristen. Då hamnar du så nära hästens tyngdpunkt som möjligt. När du rider i lätt sits kommer din tyngdpunkt istället att ligga rakt ovanför ryttarens fötter. Om du är rädd, spänd eller stressad så flyttas din tyngdpunkt högre upp, vilket gör att du får sämre balans. Då blir även din häst spänd. Din mentala och fysiska balans hänger alltså tätt ihop.
Vad är svårast med balansen?
Jag frågade Lena Lilja, B-tränare i dressyr och sadeltekniker vilken betydelse balansen har i ridningen.
– Jag tycker att det är viktigt att ryttaren använder en korrekt lodrät sits för att placera sig så nära hästens tyngdpunkt som möjligt. Och för att ryttaren ska kunna sitta balanserat är det viktigt att sadelns mittpunkt hamnar mitt över hästens tyngdpunkt.
Lena upplever att det vanligaste problemet är att ryttare kommer för långt bak med sätet i sadeln. Det bidrar till att ryttaren lutar sig framåt för att hålla balansen och skänkeln åker för långt bak.
– Jag försöker hitta ett sätt att justera sadeln. Ibland räcker det med att sadla om så att sadeln kommer på rätt plats på hästens rygg. Men det kan också vara aktuellt att byta till en sadel som ligger bättre på hästen.
Balans – en rörlig aktivitet
Varje gång hästen tar ett steg behöver du balansera upp din kropp från ena sidan till den andra. Du omväxlande tappar balansen, och hittar den igen. Och det behöver du göra under hela ridpasset. Det första du behöver lära dig är att hålla dig kvar på hästen utan att ramla av. Nästa steg är att du kan behålla balans och rytm i hästens alla gångarter.
I lätt sits har du mer stöd i stigbygeln. Då blir stödytan lägre och bredare. Sitsen blir mer flexibel framåt och bakåt vilket gör att du kan följa med hästen i språnget över hinder. Även i den lätta sitsen kan det hända att du kommer både före och efter i rörelsen. Trav lättridning är extra krävande för dig som ryttare eftersom du hela tiden byter mellan en låg och bred stödyta (när du reser dig upp) och en hög och smal (när du sätter dig ner). Här behöver du vara väl balanserad och ha förmåga att koordinera dina rörelser. Takt och balans hör ihop eftersom det är omöjligt att rida i en regelbunden takt om du hela tiden tappar balansen. Prova gärna att växla mellan lättridning, lodrät sits och lätt sits och se om du kan vara kvar i balans.
När du håller balansen använder du en kombination av synintryck, information från balansorganet i innerörat, känsel och proprioception. Den sistnämnda hjälper dig att bli medveten om kroppens läge och var dina olika kroppsdelar, exempelvis benen, befinner sig. Proprioceptorerna läser av förändringar i kroppens position mycket snabbare än andra sinnen som exempelvis ögon, öron och hud. För bra balans behöver du både god proprioception och ett reaktivt neuromuskulärt system som gör att du kan reagera snabbt. De receptorer som du har i exempelvis handflator och säte ger blixtsnabbt signaler upp till hjärnan som gör att du korrigerar balansen. I takt med att du blir mer van som ryttare så korrigerar du automatiskt balansen efter hästens rörelser för att du ska kunna sitta kvar upprätt. Du behöver även ha tillräckligt starka coremuskler för att orka hålla dig kvar i balans och för att du sak kunna sitta stadigt på hästen. Ögonen bidrar också till din balans. Om du tittar ner istället för framåt kommer både du själv och hästen lätt ur balans. Balans hänger också tätt ihop med muskelkoordination eftersom det krävs en god balans för att koordinera rörelserna.
Varför behöver du träna din balans?
Som ung ryttare tänker man oftast inte särskilt mycket på balansen, men när du blir äldre försämras den. Därför är det viktigt att du börjar träna på att behålla en bra balans redan när du är ung. Balansträning förbättrar din förmåga att sitta kvar centrerat och säkert om din häst skyggar eller reagerar på ett oväntat sätt. Då kan du förhindra onödiga avramlingar och skador. Även om du tränar balansen varje gång du rider, kan det vara bra att komplettera med balansträning utan häst. Balans är färskvara, och kom ihåg att den alltid går att förbättra.
Testa din balans
Sitt på en Balimopall eller pilatesboll med benen tätt ihop och händerna på huvudet. Kan du sitta kvar stadigt när du sträcker ut ena armen och håller kvar cirka 10 sekunder? Testa sen att sträcka ut den andra armen.
Mari Zetterqvist Blokhuis