Skänkelns inverkan och placering

Hur använder jag min skänkel som ryttare?
Och hur inverkar jag med min skänkel när jag rider på volt eller i öppna? Eller när jag vill samla hästen?

Idag när jag red på Darwin så funderade jag på skänkelns placering och inverkan. Jag vill gärna, liksom många andra ryttare, rida för mycket med knäna och låren istället för att använda hela benet. Jag har helt enkelt svårt att få hela benet att ligga jämnt runt hästen. Så kom jag plötsligt ihåg vad Pia Tillberg, sjukgymnast och ryttare, sa till mig en gång. Att när jag vill flytta hästen sidvärts till exempel i öppna eller skänkelvikning så ska jag använda den del av hamstringsmuskeln som ligger lite längre bak på låret. Jag provade med det och kände helt tydligt att Darwin mjuknade i innersidan. Om jag gör som jag brukar och använder insidan av låret så upplever jag att jag spänner mig samtidigt i höften. När jag använder den del av hamstrings som ligger lite längre bak på lårets insida så får jag en helt annan inverkan med innerskänkeln. Då inverkar jag även mer med inre sittbenet och får därigenom hästen att aktivera inre bakbenet.

Jag öppnade Ridhandboken del 1 (den tyska) för att läsa vad det står om skänkelns placering och funktion. Där står det att ryttaren ska sitta i sadeln utan att spänna musklerna i sätet eller på insidan av låret. Vidare ska underskänklar och fötter hänga ned ledigt och naturligt och ryttaren ska känna en mjuk kontakt med hästen utan att klämma med underskänkeln. Nån gång har jag hört uttrycket att ryttaren ska: ”känna värmen från hästen genom skänkeln”. Min tränare Lena Lilja pratar ofta om vikten av att placera underskänkeln direkt under sittbenen. Och att det är viktigt att skänkeln ligger still intill hästen utan att trycka. När ryttaren använder skänkeln ska hästen reagera för ett kort tryck.

Hur ska jag ändra skänkelns inverkan när jag vill att hästen ska öka sin samling? Här brukar Lena säga att det finns tre olika sätt att placera skänkeln beroende av hur jag vill inverka på hästen. När jag vill att hästen ska gå framåt så placerar jag skänkeln något längre fram. Så finns nummer två som är normalläget med skänkeln i rak lodlinje med axlar och höfter. När jag sen ska samla så drar jag tillbaka skänkeln samtidigt som jag lägger intill överskänkeln mer eftersom jag då blir lättare i sadeln. Då underlättar det för hästen att höja ryggen – vilket jag vill i samlingen. Om hästen har lång rygg så blir det längre avstånd mellan skänkelhjälperna än på en häst med en kort rygg.

Nästa gång du rider: funderar på vilken del av benet, alltså vilken muskel du använder när du flyttar din häst sidvärts. Och hur ändrar du ditt skänkelläge när du vill öka samlingen?

Är min häst positiv till arbete?

Jag läste en intressant artikel (Kreuger et al., 2022) om oliksidighet hos hästar. Jag fastnade för ett ställe i artikeln där författarna hänvisade till en studie där hästar som har en positiv inställning startar med höger framben när de börjar skritta efter att ha stått still, medan pessimistiska hästar startar med vänster framben. Alltså letade jag reda på även den studien (Marr et al., 2018). Där visade forskarna att när hästar konfronteras med ett okänt, neutralt föremål så var de hästar som startade med höger framben snabbare med att undersöka föremålet, och var därför mer positivt inställda än dem som startade med vänster.

Naturligtvis så testade jag att starta fyra gånger från stillastående med min häst Darwin och kände mig väldigt nöjd när han startade med höger framben alla fyra gångerna. Wow, tänkte jag. Darwin är alltså väldigt optimistisk!

När jag dagen efter tränade för Lena Lilja så berättade jag vad jag läst för henne.  Nu är ju Lena väldigt kunnig och även klurig. Hon kommenterade att hästen inte bara börjar gå med ena frambenen utan även med ena bakbenen. Eftersom Darwin startar med höger framben så kommer vänster bakben att bli det ben som han sätter i marken efter att höger framben har lämnat marken. Och Darwins starkaste bakben är just vänster. Om han startat med vänster framben så hade han alltså behövt sätta i höger bakben direkt efter, och det vill han troligtvis undvika.

Vi konstaterade att det är viktigt att försöka få hästen att aktivera båda sina bakben. Att redan i skrittarbetet kontrollera att hästen aktiverar först det ena och sen det andra bakbenet och att hästen sen startar i trav med bakbenet under sig. Man kan även tänka sig att det kan vara intressant information för ryttaren att kolla vilket framben hästen startar med. Det kan ge svar på om hästen exempelvis har ett svagare bakben. Kanske det till och med kan vara något att titta på exempelvis när man ska köpa häst. Vad tror ni?

Fråga: Så vilket framben startar DIN häst med från stillastående?

Mari Zetterqvist Blokhuis